Mensen besteden drie keer langer aan het bekijken van live video op Facebook in vergelijking met niet-livestreamed video-inhoud.

Live Streaming

Live video is momenteel de meest spraakmakende tool onder social media marketeers. Zowel kleine als grote bedrijven springen in op de trend van live video en deze wérkt.

Laten we eens kijken naar vijf praktische tips voor live video:

1. Kies het juiste gereedschap

Er zijn veel livestreamingtools voorhanden, maar de meest populaire momenteel zijn Facebook Live, Periscope en Blab.

Hier is een kort overzicht van elke tool:

Facebook Live is het livestreamingprogramma van Facebook voor uw bedrijfspagina. Je kunt live streamen vanuit de Facebook-pagina’s-app van je smartphone. Zodra je je uitzending start, ontvangen fans een Facebook-melding dat je livestreamt. Veel bedrijven gebruiken Facebook Live als een manier om meer informatie te delen over wat ze doen door het stellen van livestream-vragen en antwoorden, of om volgers een kijkje achter de schermen te geven van hun mensen, omgeving of producten. Kijkers kunnen vragen stellen of feedback geven tijdens je uitzending door commentaar te geven of Facebook-reacties te gebruiken op de livestream-post.

Periscope, eigendom van Twitter, is een andere app die u kunt gebruiken om te livestreamen vanaf uw smartphone. Bedrijven op Periscope gebruiken hun uitzendingen op dezelfde manier als degenen met Facebook Live. Ze streamen vragen en antwoorden en geven een inkijk achter de schermen van hun bedrijf, terwijl het publiek meedoet door commentaar te geven via de Periscope-app. Een groot verschil met Periscope is de Twitter-integratie. Je kunt je livestream posten op Twitter en je volgers hoeven Twitter niet te verlaten om je Periscope-uitzending te bekijken – het wordt automatisch afgespeeld in de tweet. Dit is een geweldige optie voor iedereen wiens Twitter-publiek meer betrokken is dan hun Facebook-publiek.

Blab is een tool voor livestreaming die je op je smartphone of desktopcomputer kan gebruiken en waarmee je maximaal vier mensen tegelijk kan livestreamen. Zie Blab als een livestreaming talkshow. Net als Facebook Live en Periscope, kan je je Blab-uitzending uitvoeren als vraag-en-antwoord of achter de schermen kijken met een chatfunctie voor publiek, maar met vier zitplaatsen heb je nog meer mogelijkheden. Je kunt experts of klanten interviewen, leden van het publiek een van de vier stoelen laten overnemen om vragen te stellen of hun standpunt te geven, of een van de stoelen gebruiken voor de drop-ins-functie van Blab, waar je een link naar iedereen kan delen (denk aan Infographics, gerelateerde YouTube-video’s of Slideshares) op internet.

2. Promoot je uitzending van tevoren

Als niemand je livestream kent, heb je geen publiek! Blab laat je je uitzending van tevoren plannen en geeft je een link om te delen op sociale media. Iedereen die zich registreert op de pagina ziet een aftelklok en krijgt een herinnering over je evenement. Wanneer jouw uitzending begint, krijgen gebruikers die je volgen van Blab, Facebook Live en Periscope een melding.

Vergeet niet verder te gaan dan de livestreamingtools zelf om jouw livestream-evenement te promoten. Maak afbeeldingen met behulp van tools zoals Canva of PicMonkey die het onderwerp, de tijd, de datum en het platform van je livestream weergeven en die afbeeldingen vooraf posten op sociale media, in je e-mails en op je blog.

3. Maak een plan voor betrokkenheid

Live video werkt omdat kijkers de mogelijkheid willen hebben om te communiceren met de mensen achter het merk. Ze willen graag contact met je maken en ze zullen je veel vragen stellen. Bereid je goed voor en doe je best om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Als je Blab gebruikt, wijs je een van jouw gastheren of gasten toe om antwoorden te typen in de livechat of om vragen te kiezen die je via de ether wilt bespreken.

Naast het beantwoorden van vragen, kan je kijkers bij naam begroeten als ze bij je livestream aankomen. Vraag hen om in de reacties te delen van waar naar je livestream kijken en noteer de locaties hardop. Het zal je misschien verbazen om kijkers van over de hele wereld te zien stemmen! Je kijkers begroeten en bespreken waar ze zijn, is een leuke ijsbreker om je uitzending mee te starten.

Of je nu begint met een klein publiek of al een tijdje uitzendt, het is altijd een goed idee om een ​​lijst met vragen en praatpunten te hebben die je wilt behandelen voor het geval je kijkers verlegen zijn en geen vragen stellen.

4. Zorg voor een ​​call-to-action

Laat je kijkers altijd meer van jou verlangen. Vertel ze over andere manieren waarop ze contact kunnen houden door je te volgen op diverse sociale netwerken of door zich te abonneren op jouw nieuwsbrief. Geef ze waardevolle inhoud – je kan een link in een van de Blab-plaatsen toevoegen voor een gratis download, een informatieve video of jouw e-mailaanmeldingspagina – de lijst is eindeloos.

Livestreaming call to action-voorbeeld

Livestreaming Call To Action

5. Verleng de levensduur van jouw livestream

Je livestream kan een lange houdbaarheid hebben nadat de uitzending is afgelopen. Facebook Live en Blab slaan je video’s op in jouw profiel. Periscope-video’s verdwijnen binnen 24 uur, maar het heeft een functie voor automatisch opslaan waarmee je de uitzending op je telefoon kan opnemen voor toekomstig gebruik.

Je kan je Blab-video’s uploaden naar YouTube vanuit je account en jouw opgenomen Periscope-video’s uploaden naar YouTube vanaf je telefoon. Als je Facebook Live gebruikt, maak je jouw live-uitzendingen gemakkelijk terug te vinden door een speciale video-afspeellijst te maken.

Voorbeeld van livestreaming in de afspeellijst

Livestreaming Afspeellijst

Link naar je livestream-video’s in berichten op sociale media, e-mailnieuwsbrieven en blogberichten. Herinner je volgers aan je evenement en laat ze weten dat ze het kunnen bekijken als ze het hebben gemist.

Tip: je kan ook een blogbericht schrijven met een samenvatting van waar je het in de video over hebt gehad en de stream in je bericht opnemen. Deel vervolgens de samenvattende blogpost via al je marketingtools.

TROEVEN VAN PROFESSIONELE

LIVESTREAMING

  • Direct contact met je doelpubliek

  • Versterkt je merkidentiteit

  • Mogelijkheid van directe interactie

IK WIL MEER WETEN OVER

LIVESTREAMING