Spreken voor de camera: 5 praktische tips

Video is dezer dagen overal. Nieuwswebsites maken er meer en meer gebruik van, sociale media staan er vol van en nieuwe videokanalen komen als paddenstoelen uit de grond. Video is toegankelijker dan ooit en wordt alsmaar vaker gebruikt in allerlei vormen. Denk maar aan de TikTok-hype, Instagram Stories, Facebook live en YouTube.

Vooral bij jongeren zien we dat zij weinig moeite hebben om zichzelf in beeld te brengen en te spreken voor de camera. Toch is het niet voor iedereen even evident. Sommigen klappen volledig dicht vanaf het moment dat er een camera op hen gericht staat. Ze worden ongemakkelijk, verliezen zich in hun woorden en hebben angst dat elk foutje voor eeuwig vastgelegd zal zijn. Angsten die gemakkelijk overwonnen kunnen worden aan de hand van enkele praktische tips.

Scenario schrijven

1) Zorg voor een scenario

De camera aanzetten zonder plan en zonder doel voor ogen zal zelden een goede video opleveren. Denk na over welke boodschap je wilt overbrengen en hoe je dat zal doen. Tracht in te schatten hoelang je over iets wilt vertellen en probeer je binnen die tijdslimiet te houden. Denk daarbij ook zeker aan het gegeven dat je meteen de aandacht van de kijker moet kunnen trekken en hem of haar ook geboeid moet kunnen houden. Schrijf liefst op voorhand even alles uit, dat zorgt ervoor dat je jezelf gemakkelijker aan de richtlijnen zal houden. Bovendien zal het je helpen om je verhaal vlot voor de camera te vertellen.

2) Oefening baart kunst

Zoals in veel gevallen geldt de gouden regel: oefening baart kunst. Hoe meer je oefent, hoe beter je erin zal worden. De eerste keren zal je vaker over je woorden struikelen en niet goed weten hoe je te gedragen. Naarmate je meer oefent zal je een gepaste houding creëren en zullen de woorden gemakkelijker naar boven komen. Bekijk en beluister steeds alle fragmenten die je opnam. Zo kan je analyseren wat je minder goed deed en zal je er snel uit leren voor volgende video’s. Na verloop van tijd zal je merken dat je begint te praten zoals tegen een natuurlijk persoon, alsof die voor je staat. Dat moet altijd het doel zijn. Zie de camera als een klant, een goede kennis of een vriend waartegen je jouw verhaal probeert te vertellen.

Spreken voor de camera

3) Maak het comfortabel

In een ruimte waarin je je comfortabel voelt zal je sneller op je gemak zijn en dat zal zich meteen ook vertalen in je gedrag voor de camera. Film bij voorkeur in een ruimte die je goed kent en zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden. Film je toch op een locatie die je niet goed kent, prospecteer deze dan even op voorhand. Ga na of er eventuele stoorelementen aanwezig zijn en probeer deze te elimineren. Als er andere mensen in de buurt zijn, breng deze dan ook op de hoogte. Laat ze weten dat je een video gaat opnemen zodat ze je niet midden in een opname komen storen.

4) Goed materiaal is het halve werk

Spreken is één, maar het materiaal waarmee je filmt is net zo belangrijk als je stem. Indien je een systeem- of spiegelreflexcamera in het bezit hebt zal dit altijd het beste resultaat geven maar het hoeft geen noodzaak te zijn. Tegenwoordig zijn de meeste smartphones voldoende uitgerust om er video’s mee op te nemen, maar check dit wel op voorhand. Een externe microfoon is bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Naast geluid is ook belichting van essentieel belang. Een zachte LED- of ringlamp op je telefoon of camera kan je video er meteen heel wat beter doen uitzien. Denk ook hier weer aan je kijkers. Een te donkere video of slecht geluid zal ervoor zorgen dat ze al na enkele seconden afhaken.

5) Fouten maken is logisch

Wees niet té perfectionistisch. Eens over je woorden struikelen of een aarzeling in je video kan heus geen kwaad. Het is menselijk en maakt je video alleen maar authentieker. Het belangrijkste is de boodschap die je wilt overbrengen. Een sterke boodschap wordt immers altijd begrepen.